2. Utilizatorul root – Administrator

În lecțiile trecute am vorbit despre o metodă de accesare a utilizatorului administrator root cu ajutorul comenzii sudo. Mai puteți rula comenzi ca root cu ajutorul comenzii su. Această comandă practic va “substitui utilizatorii” și va deschide un shell pentru root, dacă nici un utilizator nu este specificat. Puteți folosi această comandă pentru a substitui orice utilizator, atât timp cât le știți parola.

$ su

Există și dezavantaje în folosirea acestei metode: este mult mai ușor să faceți o greșeală gravă în momentul în care rulați totul sub root. Nu veți avea înregistrări ale comenzilor folosite pentru schimbarea configurat iilor de sistem, etc. În principiu, dacă aveți nevoie să rulați comenzi ca și super utilizator (root), rămâneți la comanda sudo.

Acum că știți ce comenzi să rulați ca și super utilizator, întrebarea este cum știți cine are acces să facă acest lucru? Sistemul nu va lăsa pe oricine să ruleze comenzi ca root. Și totuși cum de știe care utilizator are dreptul? Exista un fișier denumit /etc/sudoers, iar acest fișier gestionează utilizatorii care au dreptul să ruleze comanda sudo. Puteți edita acest fișier cu ajutorul comenzii visudo.


Exerciții

Deschideți fișierul /etc/sudoers și vedeți ce permisiuni de super utilizator au ceilalți utilizatori de pe sistemul pe care lucrați.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.