9. Utilizarea discului

Există o mulțime de unelte noi pe care le puteți întrebuința pentru a vedea gradul de ocupare (folosire) al discurilor dvs.

utilizator@nume_gazda:~$ df -h
Filesystem     1K-blocks    Used Available Use% Mounted on
/dev/sda1       6.2G  2.3G  3.6G  40% /

Comanda df vă afișează gradul de ocupare al sistemelor de fișiere montate în acel moment. Opțiunea -h vă afișează datele într-un format prietenos oamenilor. Puteți vedea despre ce dispozitiv e vorba, cât spațiu a mai rămas nefolosit și cât a fost folosit.

Să spunem că discul dvs începe să se umple și doriți să știți ce fișiere și directoare ocupă cel mai mult spațiu. Pentru aceasta putem folosi comanda du.

$ du -h

Această comandă din urmă vă afișa nivelul de ocupare al directorului curent în care vă aflați. Deasemenea puteți trage un ochi și la directorul rădăcină cu ajutorul comenzii du -h / însă mesajul returnat poate fi destul de aglomerat.

Cele două comenzi sunt foarte asemănătoare în sintaxă, și, uneori poate fi destul de dificil de reținut cum trebuie folosite. Așa că, pentru a verifica spațiul liber pe disc folosim df. Pentru a verifica gradul de utilizare folosim comanda du.

Exerciții

Analizați gradul de utilizare al discului și spațiul liber cu ajutorul comenzilor du și df.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.