7. Utilitarul dd

Utilitarul dd este foarte folositor pentru convertirea și copierea datelor. Citește datele dintr-un fișier sau flux de date și le scrie într-un alt fișier sau crează alt flux de date.

Să luăm ca exemplu următoarea comandă:

$ dd if=/home/radu/copie_de_rezerva.img of=/dev/sdb bs=1024 

Această comandă conținutul fișierului copie_de_rezervă.img în dispozitivul /dev/sdb. Va copia datele în blocuri de 1024 bytes (octeți) până până la final, când nu va mai avea nici un bit de copiat.

  • if=fișier – Input file, va citi dintr-un fișier în loc de standard input (stdin)
  • of=fișier – Output file, va scrie într-un fișier în loc de standard output (stdout)
  • bs=bytes – Mărimea blocurilor de date, citește și scrie exact atâția octeți de fiecare dată. Puteți folosi diferite unități de măsură, de exemplu k pentru kilo octeți, m pentru mega octeți, etc. Deci 1024 este 1k
  • count=număr – Numărul de blocuri ce vor fi copiate.

Veți vedea unele dintre comenzile dd care folosesc opțiunea count, de obicei când, de exemplu doriți să copiați un fișier care are dimensiunea de 1 megaoctet, și doriți să și vedeți când fișierul de 1 megaoctet a fost copiat. Să presupunem că rulați următoarea comandă:

$ dd if=/home/radu/copie_de_rezerva.img of=/dev/sdb bs=1M count=2

Fișierul copie_de_rezerva.img are 10M, așa că noi specificăm în această comandă să copieze 1M de 2 ori, așa că numai 2M vor fi copiați, fișierul rămânând copiat incomplet. Contorul poate fi util în mai multe situații, dar dacă doar copiați date, puteți omite opțiunea contor și chiar bs. Dacă vreți totuși să optimizați transferul de date, veți folosi aceste opțiuni.

Comanda dd este extrem de puternică și o puteți folosi pentru a face copii de rezervă pentru orice, inclusiv partiții sau discuri întregi și chiar mai mult. Mare atenție totuși pentru că o unealtă atât de puternică vine cu un preț pe măsură, în cazul în care nu sunteți siguri de ceea ce faceți. Puteți șterge partiții sau chiar discuri întregi fără posibilitatea de a mai recupera datele vreodată.

Exerciții

Folosiți comanda dd pentru a face o copie de rezervă a discului dvs., generând un fișier imagine cu extensia .img.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.