5. udev

În trecut și chiar și în zilele noastre, dacă dorim putem crea noduri de dispozitive folosind comenzi cum ar fi:

$ mknod /dev/sdb1 b 8 3

Această comandă va crea un nod de dispozitiv /dev/sdb1 și va genera un dispozitiv tip bloc (b) cu numărul mare 8 și un număr mic 3.

Pentru a șterge un fișier de dispozitiv din directorul /dev, ar trebui să folosiți pur și simplu comanda rm.

Din fericire nu mai trebuie să facem acest lucru, datorită sistemului udev. Acesta crează și șterge în mod dinamic fișiere de dispozitiv în locul utilizatorului în funcție de starea acestora, conectate sau neconectate. Există un daemon denumit udevd care rulează pe sistem și care ascultă mesajele generate de kernel despre dispozitivele conectate la sistemul de calcul. Udevd va genera informații și va compara datele cu regulile care sunt specificate în /etc/udev/rules.d, și în funcție de aceste reguli, cel mai probabil va crea noduri de dispozitiv și legături (linkuri) simbolice pentru acestea. Puteți gestiona propriile reguli udev, dar acest lucru este un pic în afara scopului acestei lecții. Din fericire, sistemul dvs. vine deja cu o multitudine de reguli tip udev așa că probabil niciodată nu veți fi nevoiți să vă scrieți propriile reguli.

Puteți deasemenea vizualiza baza de date udev și sysfs folosind comanda udevadm. Acest utilitar este foarte util, dar poate avea comenzi destul de întortochiate. O comandă simplă pentru vizualizarea informațiilor despre un dispozitiv poate arăta ceva de genul:

$ udevadm info --query=all --name=/dev/sda

Exerciții

Rulați comanda udevadm afișată mai sus și analizați mesajele afișate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.