2. Tipuri de dispozitive

Înainte să discutăm despre cum sunt gestionate dispozitivele, haideți să aruncăm o privire la câteva dispozitive.

$ ls -l /dev
brw-rw----  1 root disk   8,  0 Dec 20 20:13 sda
crw-rw-rw-  1 root root   1,  3 Dec 20 20:13 null
srw-rw-rw  1 root root      0 Dec 20 20:13 log
prw-r--r--  1 root root      0 Dec 20 20:13 fdata

Coloanele sunt după cum urmează de la stânga la dreapta:

 • Permisiuni
 • Deținătorul (Owner)
 • Grop
 • Numărul mare de dispozitiv
 • Numărul mic de dispozitiv
 • Ora și data
 • Nume dispozitiv

Amintiți-vă că în comanda ls puteți vizualiza tipul fișierului cu ajutorul primului bit de pe fiecare rând. Fișierele de dispozitiv sunt notate după cum urmează:

 • c – character (caracter)
 • b – block (bloc de date)
 • p – pipe (conductă)
 • s – Socket (soclu)

Dispozitivul de tip caracter

Aceste dispozitive transferă date, însă câte un caracter pe rând. Veți vedea mai multe pseudo dispozitive, de exemplu (/dev/null/), care de fapt, așa cum sugerează și denumirea, nu sunt de fapt dispozitive fizice conectate efectiv la calculator, dar, totuși, oferă sistemului de operare o mai mare funcționalitate.

Dispozitivele tip bloc de date

Aceste dispozitive transferă date, dar în cantități mari de mărime fixă, denumite blocuri (de date). De regulă veți vedea aceste dispozitive care folosesc blocuri de date ca și dispozitive tip bloc, de exemplu hard discurile, sistemele de fișiere etc.

Dispozitive tip conductă (pipe)

Așa numitele conducte permit la două sau mai multe procese să comunice între ele, acestea fiind similare cu dispozitivele tip caracter, dar în loc să trimită fluxul de date de ieșire către un dispozitiv, el este de fapt timis către un alt proces.

Dispozitiv tip soclu (socket)

Dispozitivele tip soclu facilitează comunicarea dintre procese, în mod similar cu dispozitivele tip conductă dar pot comunica cu mai multe procese simultan.

Caracterizarea dispozitivelor

Dispozitivele sunt caracterizate folosind două numere, numărul major de dispozitiv și numărul minor de dispozitiv. Puteți vedea aceste numere în exemplul comenzii ls de mai sus, acestea fiind separate prin virgulă. De exemplu, să spunem că un dispozitiv are următoarele numere atribuite:

Numărul major de dispozitiv reprezintă driverul dispozitivului folosit, în acest caz 8, care este de regulă folosit pentru dispozitivele tip bloc sd. Numărul minor de dispozitiv comunică kernelului ce dispozitiv unic este din grupul driver-ului, în acest caz 0 este folosit pentru a reprezenta primul dispozitiv, și anume (a) (sda).


Exerciții

Uitați-va la directorul dvs. /dev și vedeți ce tipuri de dispozitive puteți identifica.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.