2. Terminalul controlor

Am vorbit lecția trecută despre un câmp denumit TTY în mesajul afișat în urma executării comenzii ps. Câmpul TTY este, de fapt, terminalul care a executat comanda.

Există două tipuri de dispozitive terminale, terminale obișnuite și pseudoterminale. Un dispozitiv terminal obișnuit este un terminal nativ în care puteți tasta și să trimiteți comenzi către sistemul dvs. Sună exact ca aplicația terminal pe care o lansați pentru a va conecta la shell. Ei bine, nu este așa.

Vom analiza cu încetinitorul pentru a putea vedea acest proces în desfășurare. Apăsați Ctrl-Alt-F1 pentru a intra în TTY1 (prima consolă virtuală). Veți observa că nu aveți nimic altceva în jur decât modul text. Nimic altceva decât terminalul golit de orice element grafic. Acesta este considerat un dispozitiv terminal obișnuit. Pentru a reveni apăsați Ctrl-Alt-F7.

Un pseudoterminal este ceea ce ați folosit la lucru până acum. Acestea emuleaza terminalele cu ajutorul ferestrei terminalului de shell și sunt notate cu PTS. Dacă vă uitați din nou la comanda ps veți vedea procesul shell-ului dvs. notat cu pts/*.

Ok, acum să ne întoarcem la terminalul controlor, procesele sunt, de obicei, legate de un terminal care le controlează. De exemplu, dacă ați rula un program în fereastra shell-ului dvs. ca de exemplu comanda find și ați închide fereastra, procesul deschis de dvs. s-ar închide odată cu acesta.

Mai există și alt fel de procese denumite proces demon (daemon). Acestea sunt în esență niște procese speciale care ajută sistemul să ruleze. De obicei acestea pornesc la inițializarea sistemului și tot de regulă se termină la oprirea acestuia. Aceste procese rulează în fundal, din moment ce nu trebuie cumva oprite accidental și nici nu sunt legate de vreun terminal controlor. În mesajul afișat de comanda ps, TTY pentru acestea este listat cu semnul ?, ceea ce înseamnă că nu există un terminal care este responsabil de respectivul proces.


Exerciții

Examinați propriul mesaj afișat de comanda ps și listați toate valorile unice ale TTY.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.