2. stdin (Standard In)

În lecțiile anterioare am învățat că avem diverse fluxuri de ieșire (stdout) pe care le putem folosi, ca de exemplu ecranul monitorului sau un fișier. Ei bine, există deasemenea și diferite fluxuri de intrare (stdin) pe care le putem utiliza. Cunoaștem că putem avea input standard de la dispozitive precum tastatura, dar bineînțeles, ați intuit bine, putem folosi și fișiere, text generat de alte procese și nu în ultimul rând terminalul. Haideți să vedem un exemplu.

Acum să folosim un fișier flux_ieșire.txt, cel pe care l-am creat în lecția anterioară, și care, vă mai aduceți aminte conținea textul Salut Lume în el.

$ cat < flux_iesire.txt > flux_iesire_nou.txt 

Exact așa cum am folosit simbolul > pentru redirecționare output (ieșire) standard, vom folosi simbolul < pentru redirecționarea tip stdin.

În mod normal în comanda cat, practic trimiteți un fișier la acea comandă și acel fișier devine flux de intrare standard (stdin), în cazul de mai sus, am redirecționat flux_iesire.txt să fie fluxul de intrare (stdin). Apoi, fluxul de ieșire (output-ul) creat e comanda cat flux_iesire.txt, care va fi Salut Lume, va fi redirecționat către alt fișier denumit flux_iesire_nou.txt.


Exerciții

Încercați câteva comenzi:

$ echo < flux_iesire.txt > flux_iesire_nou.txt
$ ls < flux_iesire.txt > flux_iesire_nou.txt
$ pwd < flux_iesire.txt > flux_iesire_nou.txt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.