Solus 4 „Fortitude” a fost lansat cu îmbunătățiri semnificative

În final, după mai mult de un an de muncă, mult anticipatul Solus 4 a fost lansat. Este o versiune cu schimbări notabile, nu numai prin prisma upgrade-ului major, ci și datorită faptului că este prima lansare importantă după ce Ikey Doherty (fondatorul Solus OS) a părăsit acest proiect acum câteva luni. Acum că toate lucrurile au reintrat pe făgașul normal cu noua conducere, Solus 4 Fortitude cu mediul grafic desktop Budgie și alte imbunătățiri importante au fost lansate oficial împachetate într-o imagine iso.

Noutățile din Solus 4

Solus 4 Fortitude Gnome

Îmbunătățiri de sistem

Solus 4 vine echipat cu un Kernel Linux 4.20.16 care permite un suport harware mult mai bun (de exemplu Touchpad, suport îmbunătățit pentru CPU Intel Lake și Ice Lake, și pentru AMD Picasso & Raven 2 APU).

Noua versiune mai vine echipată cu ultimele update-uri pentru FFmpeg 4.1.1. Deasemenea, au activat suportul petru dav1d în VLC – care este, de fapt, un decoder open source AV1. Astfel, cu siguranță veți simți o îmbunătățire semnificativă în experiența media.

Noul sistem de operare mai include și câteva fix-uri minore ale Centrului Software, asta dacă ați avut probleme în trecut în găsirea unei aplicații sau vizualizarea unei descrieri.

De menționat este și faptul că WPS Office a fost mutat din lista aplicațiilor care pot fi instalate de la terți în lista aplicațiilor native, datorită popularității în creștere.

Noutăți în interfața grafică

Solus 4 Fortitude Budgie 10.5

Update-ul mediului grafic implicit al distribuției Linux Solus, denumit Budgie include câteva schimbări minore și o nouă temă întunecată superbă denumită Plata (Noir) GTK Theme.

Nu veți mai observa aceleași aplicații apărând de mai multe ori în meniuri, problema aceasta fiind rezolvată. Au mai introdus și un applet denumit ”Caffeine” care previne intrarea calculatorului în hibernare (suspend), blocarea ecranului sau schimbarea strălucirii ecranului în timp ce lucrați, asta bineînțeles, pentru o perioadă de timp definită.

Modul Caffeine

Noua experiență Budgie, de asemenea, mai adaugă acțiuni rapide la pictogramele din task bar, denumite ”Icon Tasklist”. Această opțiune face mai ușor de gestionat taburile active dintr-un browser sau acțiunile de minimizare sau de a le muta într-un desktop nou (după cum puteți observa în imaginea de mai jos).

Solus 4 Iconlist

După cum menționează și jurnalul de schibări, meniul de deasupra vă oferă mai multe posibiltăți:

  • Inchiderea tuturor instanțelor aplicației selectate.
  • Accesul facil al controalelor pentru transformarea acesteia în fereastră întotdeauna deasupra, maximizare / redimensionare, minimizare și mutarea în alte spații de lucru.
  • Adăugarea la favorite / nefavorite a aplicațiilor.
  • Derulare în sus sau în jos a unui buton pictogramă Tasklist când o singură fereastră este deschisă pentru activare și selectare curentă, sau pentru minimizare, pe baza direcției derulării. Schimbați pentru a redimensiona diferite ferestre ale aplicațiilor.
  • Lansarea unei noi instanțe a aplicației selectate.

Zona de notificare acum grupează notificările din aplicații specifice în loc să le afișeze una după alta. În opnia mea este un plus demn de notat.

Mai mult, widgetul de sunet a primit niște îmbunătățiri din punct de vedere al aspectului. Practic, puteți personaliza aspectul desktop-ului într-o manieră eficientă.

Pentru detalii extrem de amănunțite din punct de vedere tehnic puteți vizita pagina realease notes.

Descărcați Solus 4

Puteți descărca cea mai recentă versiune a distribuției Solus de pe pagina oficială accesând link-ul de mai jos. Este disponibilă în variantele de mediu grafic Budgie, GNOME și MATE.

Concluzie

Solus 4 este cu siguranță un upgrade impresionant – fără a introduce opțiuni inutile de amorul artei, ci doar adăugând doar strictul necesar prin schimbări subtile.

Ce părere aveți de această versiune recentă Solus 4 Fortitude? Voi ați încercat-o deja?

P.S. Eu da și sunt extrem de impresionat. De fapt acest articol a fost postat de pe un laptop care rulează Solus 4 Fortitude.

root

Un entuziast pasionat de tot ceea ce înseamnă Linux și Open Source și un energic promotor. Deschis la orice proiecte bazate pe aceste tehnologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.