1. Shell – ul Linux

Ce este ceea ce în lumea Linux este denumit “shell”? Shell-ul este, în principiu, un program care preia comenzile dvs. introduse de la tastatură și le trimite sistemului de operare pentru a fi prelucrate și executate. Dacă ați folosit vreodată o interfață grafică GUI, probabil că ați văzut programe de tipul “Terminal” sau “Consolă”. Acestea sunt aplicații care efectiv execută (lansează) un shell pentru dvs. Pe parcursul acestui curs vom învăța despre aspectele uimitoare ale acestui program denumit generic shell.

În cadrul acestui curs vom folosi programul shell de tip bash (Boune Again shell). Aproape toate distribuțiile Linux folosesc implicit Shell-ul bash. Mai exista și altele ca zsh, ksh, tcsh, dar despre acestea nu vom discuta.

Acum, haideți sa începem! În funcție de distribuție cursorul (prompt-ul) poate fi diferit, dar în principal ar trebui sa respecte următorul format:

utilizator@nume_gazda:director_curent

utilizator@linux:/home/utilizator $

Observați caracterul $ de la sfârșitul cursorului? Shell-uri diferite vor avea prompturi diferite, în cazul nostru caracterul $ este folosit pentru a arata ca este un utilizator normal, fără privilegii administrative, care folosește shell-ul Bash, Bourne sau Korn. Niciodată nu adăugați acest simbol când tastați vreo comandă. Pur și simplu știți că este acolo.

Să luăm ca exemplu o comandă simplă, denumită echo. Această comandă doar tipărește argumentele text pe ecranul monitorului.

$ echo Salutări Lume

Exerciții

Familiarizați-vă cu shell-ul Bash și dați câteva comenzi echo.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.