5. rpm și dpkg

Deși marea majoritate a acestui curs este despre sisteme de management al pachetelor (Batman al managerelor de pachete), nu trebuie sa uităm de Robin. Deși foarte utili și de încredere, aceștia nu vin la pachet cu batmobilul și cu centura cu accesorii.

La fel cum .exe este un fișier executabil, așa este și un fișier .deb sau .rpm. În mod normal nu ați fi capabili să remarcați aceste fișiere dacă ați folosi magazine software, dar dacă descărcați direct pachetele, le veți obține mai mult ca sigur în aceste formate populare. Evident, acestea sunt potrivite doar pentru distribuțiile lor, .deb pentru distribuțiile bazate pe Debian și rpm pentru cele bazate pe Red Hat.

Pentru a instala direct aceste pachete, puteți folosi comenzile pentru managementul pachetelor: rpm and dpkg. Aceste unelte (utilitare) sunt folosite pentru a instala pachete de fișiere, totuși acestea nu vor instala dependințele pachetelor. Așa că dacă pachetul care trebuie instalat are nevoie de 10 dependințe, va trebui să le instalați separat și apoi dependințele dependințelor și așa mai departe. După cum vedeți, acesta a fost unul din motivele pentru care au fost inventate sistemele de management al pachetelor despre care vom discuta mai târziu în acest curs.

Rețineți că vor fi nenumărate cazuri în care va trebui să instalați, interogați sau să verificați un pachet cu unul dintre aceste utilitare, așa că e bine să vă aduceți aminte aceste comenzi.

Instalarea unui pachet

Debian: $ dpkg -i un_oarecare_pachet.deb
RPM: $ rpm -i un_oarecare_pachet.rpm

Opțiunea i vine de la install. Deasemenea puteți să folosiți forma lungă –install.

Ștergerea unui pachet

Debian: $ dpkg -r un_oarecare_pachet.deb
RPM: $ rpm -e un_oarecare_pachet.rpm

Debian: r pentru ștergere
RPM: e pentru ștergere

Listarea pachetelor instalate

Debian: $ dpkg -l
RPM: $ rpm -qa

Debian: l pentru listare
RPM: q pentru interogare și a pentru toate


Exerciții

Găsiți un program pe care doriți să-l instalați pe sistemul dvs. ca de exemplu Google Chrome și instalați-l folosind una dintre aceste comenzi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.