13. rm (Remove)

Acum se pare că avem prea multe fișiere. Haideți să mai ștergem câteva. Pentru a șterge fișiere folosiți comanda rm. Comanda rm (remove=șterge) este folosită pentru distrugerea fișierelor și directoarelor.

$ rm fișier1

Aveți mare grijă când folosiți rm, pentru că nu există vreun coș de gunoi magic din care să recuperați fișierele deja șetrse. Dacă acestea au fost șterse, șterse rămân, de aceea vă recomand să aveți mare grijă.

Din fericire există câteva mecanisme de siguranță care funcționează, în cazul în care vreun începător încearcă să șteargă fișiere importante, sau mai rău critice pentru sistemul de operare. Fișierele protejate la scriere vor afișa mesaje de confirmare înainte de a fi șterse efectiv. Dacă un director este protejat la scriere, acesta nu va fi șters cu ușurință.

Acum, dacă totuși nu vă pasă de nimic din cele spuse mai sus, puteți cu siguranță să ștergeți fițiere fără nici o problemă.

$ rm -f fișier1

opțiunea -f sau force (forțează) transmite comenzii rm să șteargă toate fișierele, fie că sunt protejate la scriere sau nu, fără să întrebe utilizatorul (atât timp cât aveți permisiunile corecte).

$ rm -i fișier

Adăugarea opțiunii -i ca la majoritatea altor comenzi, va face ca respectiva comanda executată să devină interactivă și să vă întrebe de fiecare dată, dacă vreți cu adevărat să ștergeți fișierele sau directoarele.

$ rm -i fișier1 fișier2 fișier3

Nu puteți să ștergeți un director doar cu ajutorul comenzii simple rm. Veți avea nevoie să adăugați opțiunea -r (recursive) pentru a putea să ștergeți toate fișierele și subdirectoarele care aparțin directorului părinte.

Puteți să ștergeți un director cu ajutorul comenzii rmdir.

$ rm -r director
$ rmdir director

Exerciții

 1. Creați un fișier denumit -fișier (nu uitați semnul minus!).
 2. Ștergeți acel fișier.

4 comentarii la „13. rm (Remove)

 • 7 februarie 2021 la 7:48
  Legătură permanentă

  rm Dosar nou
  rm: ‘Dosar’ nu poate fi eliminat: No such file or directory si nu numai la comanda rm am primit No such file or directory Ce nu fac bine,ma puteti ajuta? multumesc

  Răspunde
 • 7 februarie 2021 la 11:39
  Legătură permanentă

  Dacă ai denumit Dosar nou folderul, ai uu spațiu între cuvinte care e bine sa îl eviți. Spațiul se poate marca cu un \, astfel. rm – r Dosar\ nou. Dar ca să eviți confuzia, cel mai bine denumește Dosar_nou. rm – r Dosar_nou. Spațiul este interpretat de bash ca pauza între cuvinte sau comenzi nu ca și parte componenta a unei denumiri. Ca sa ii atragi atenția sa nu se oprească, pentru ca este denumire de fișier ai nevoie de \ înainte ca I exemplul de mai sus. Mai poți folosi și “”, astfel: rm -r “Dosar nou”. Nu știu dacă m-am făcut înțeles, dar sper😁 De aceea în bunele practici Linux este de evitat folosirea de spatii, diacritice în denumirea folderelor și fișierelor, mai ales dacă se folosește exclusiv linia de comandă.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.