1. Rezumat inițializare sistem

Acum că avem un nivel destul de bun al înțelegerii funcționării unor componente importante ale sistemului de operare Linux, haideți să le punem cap la cap învățând cum se inițializează un sistem de calcul. În momentul în care porniți calculatorul dvs., acesta execută niște chestii interesante, cum ar fi ecranul de start cu logo, afișează mai multe mesaje diferite, ca la final să fiți întâmpinat de o fereastră de conectare. Ei bine, se întâmplă o grămadă de chestii între momentul în care apăsați pe butonul de pornire și fereastra de conectare iar aceste chestii le vom discuta în cadrul lecțiilor din acest capitol, desigur.

Procesul de inițializare Linux se execută, de regulă, în patru faze simple:

1. BIOS

BIOS (este prescurtarea de la “Basic Input/Output System” (Sistem Primar Intrare/Ieșire) inițializează componentele fizice (hardware) și se asigură cu ajutorul unui test denumit (POST) (test propriu de pornire) că toate aceste componente sunt gata pentru a fi utilizate. Principala sarcină a BIOS-ului este încărcarea managerului de inițializare sau bootloader-ul.

2. Bootloader (managerul de inițializare)

Managerul de inițializare încarcă kernel-ul în memorie, ulterior pornește kernel-ul cu ajutorul unui set de parametri special destinați pentru controlul execuției acestuia. Cel mai întâlnit manager de inițializare este GRUB, care reprezintă un standard Linux universal.

3. Kernel-ul

În clipa în care kernel-ul este încărcat, imediat inițializează dispozitivele și memoria. Principala misiune a kernelului este încărcarea și rularea procesului init.

4. Init

Vă mai aduceți aminte că procesul init este primul care este pornit. Procesul init pornește și oprește servicii esențiale de pe sistemul dvs. Există trei variante importante a procesului init, când vorbim de distribuțiile Linux. Le vom discuta pe scurt în aceste lecții, ulterior urmând să intrăm în amănunte în cadrul altui capitol.

Iată, cea mai simplă explicație a procesului de inițializare Linux. Vom discuta detaliat despre aceste faze în următoarele lecții.

Exerciții

Restartați-vă calculatorul și vedeți dacă puteți identifica fiecare dintre cele patru faze pe măsură ce sistemul dvs. se inițializează.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.