8. niceness (prioritizarea)

În momentul în care rulați mai multe aplicații pe calculatorul dvs., ca de exemplu Chrome, Microsoft Word sau Photoshop în același timp, aveți impresia că procesele rulează simultan, dar este doar o aparență, bine concepută.

Procesele folosesc procesorul (CPU) pentru o perioadă scurtă de timp denumită “time slice” (perioadă/felie de timp). Implicit, prioritizarea este determinantă în aceasta morișcă perpetuă. Fiecare proces primește suficiente perioade de timp până când termina procesarea. Kernelul gestionează toate aceste comutări de procese și, de regulă, face o treabă extraordinar de bună în acest sens.

Procesele nu sunt capabile să decidă când și cât de mult timp de procesor primesc. Dacă toate procesele s-ar comporta normal, toate (aproximativ) ar primi o perioadă de timp de procesor egală. În orice caz, există o metodă de influențare a algoritmului de gestionare a proceselor kernelului cu ajutorul unei valori de prioritizare (nice). (Niceness) este o denumire destul de ciudat, dar practic înseamnă că procesele au o valoare prin care le este determinată prioritatea la accesarea procesorului. Un număr mai mare înseamnă că procesul este normal din punctul de vedere al consumului de resurse și are o prioritate mai mică pentru procesor, în timp ce un număr mic sau negativ înseamnă că procesul consumă destul de multe resurse măi ales timp de procesor.

$ top

Puteți vedea o coloană denumită NI, care reprezintă nivelul consumului de timp de procesor al aplicației sau niceness.

Pentru a schimba acest nivel puteți folosi comenzile nice și renice:

$ nice -n 5 apt upgrade

Comanda Nice este folosita pentru a seta prioritatea pentru un proces nou. Comanda renice este folosită pentru a seta prioritatea pentru un proces existent.

$ renice 10 -p 3245

Exerciții

Ce procese consumă cel mai mult procesor și de ce?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.