4. ls (List Directory)

Acum că știm cum sa accesăm folderele și fișierele din sistem, trebuie să ne dăm seama ce conțin acestea? În acest moment e ca și cum ne-am deplasa pe întuneric. Ei bine, putem folosi o comandă utilă denumita ls pentru a afișa conținutul directoarelor. Comanda ls va lista directoarele și fișierele din directorul curent în modimplicit. Totuși puteți specifica o cale din care sa listați directoarele și fișierele.

$ ls
$ ls /home/radu

ls este o unealta foarte utilă, și deasemenea vă afișează informații detaliate despre fișierele și directoarele care va interesează.

Deasemenea aveți în vedere ca nu toate fișierele dintr-un director vor fi vizibile. Numele de fișiere care încep cu un punct . sunt ascunse, dar totuși le puteți vedea cu comanda ls și cu ajutorul opțiunii – a (care este prescurtarea de la all (toate)).

$ ls -a

Mai există o altă opțiune utilă pentru această comandă, -l de la long (lung), și aceasta va permite afișarea detaliată a fisierelor într-un format mai lung. Informațiile detaliate începând de la stânga, conțin: permisiunile fișierului, numărul de linkuri, numele proprietarului, grupul proprietar, mărimea fișierului, ora ultimei modificări și numele fisierului/directorului.

$ ls -l
pete@icebox:~$ ls -l
total 80
drwxr-x--- 7 radu grupulpinguin  4096 Noi 20 16:37 Desktop
drwxr-x--- 2 radu grupulpinguin  4096 Oct 19 10:46 Documente
drwxr-x--- 4 radu grupulpinguin  4096 Noi 20 09:30 Descarcari
drwxr-x--- 2 radu grupulpinguin  4096 Oct 7 13:13 Muzica
drwxr-x--- 2 radu grupulpinguin  4096 Sep 21 14:02 Poze
drwxr-x--- 2 radu grupulpinguin  4096 Iul 27 12:41 Public
drwxr-x--- 2 radu penguingroup  4096 Iul 27 12:41 Sabloane
drwxr-x--- 2 radu penguingroup  4096 Iul 27 12:41 Video

Comenzile au niște chestii numite opțiuni (argumente, marcaje sau cum vreți să le denumiți) pentru a adăuga mai multă funcționalitate comenzii. Puteți vedea cum am adăugat opțiunile – a și – l separat, ei bine, le puteți adaugă și împreună ca de exemplu – la. Dacă respectiva comandă vă permite puteți adaugă oricâte opțiuni împreună pentru a obține rezultatul dorit. Ordinea opțiunilor determină secvența în care sunt executate, dar în marea majoritate ordinea nu prea contează, așa că dacă executați comanda ls – al, aceasta va afișa același lucru.

$ ls -la

Exerciții

Rulați comanda ls cu diferite opțiuni și observați informația afișată după executarea comenzii.

 • ls -R: listează directoarele și conținutul acestora în mod recursiv
 • ls -r: afișare în ordine inversă pentru sortare
 • ls -t: sortare după ora modificării, cele mai noi primele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.