1. Istoric Linux

Salutari, incepatorule! Deci, te-ai decis să aprofundezi această lume minunată, cunoscută și sub numele de Linux? Va fi o călătorie frumoasă și distractivă! Numele meu este Pinguinul Tux și voi fi ghidul tău pe parcursul acestei călătorii. Să începem cu un pic de istorie despre Linux.

Pentru a învața despre cum a apărut Linux, hai să ne întoarcem la începuturi în 1969, într-un loc unde Ken Thomson și Dennis Ritchie, angajați ai Laboratoarelor Bell au dezvoltat sistemul de operare UNIX. Acesta a fost mai târziu rescris în C pentru a-l face mult mai portabil și în final să devină mult mai răspândit și folosit ca sistem de operare.

Zece ani și ceva mai târziu, Richard Stallman a început sa lucreze la proiectul GNU (GNU nu este UNIX), de fapt la kernelul GNU denumit Hurd, care din păcate nu a fost finalizat niciodată. Licența Publică GNU (GPL), o licență software gratuită, a fost creată datorită acestui proiect.

Kernelul este cea mai importantă piesă a sistemului de operare. Permite dispozitivelor electronice sa comunice cu programele. Mai face și multe alte lucruri, dar vom aprofunda cu ocazia altei lecții din cadrul acestui curs. Momentan, doar să știți că acest kernel controlează aproape tot ceea ce se întâmplă cu sistemul de operare.

În tot acest timp alte proiecte ca BSD, MINIX, etc au fost dezvoltate pentru a fi sisteme de operare asemănătoare UNIX. În orice caz, tot ceea ce au avut în comun aceste sisteme UNIX era lipsa unui kernel unic sau unificat.

Apoi în 1991, un tânăr student pe nume Linus Torvalds a început să dezvolte ceea ce noi numim astăzi kernelul Linux.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.