9. history

În shell-ul dvs. există o istorie a comenzilor introduse anterior. Și chiar vă puteți uita la aceste comenzi trecând-le în revistă. Acest lucru devine util atunci când doriți să găsiți o comandă pe care ați folosit-o înainte fără să o mai tastați din nou.

$ history

Doriți sa rulați aceeași comandă pe care abia ați introdus-o, apăsați tasta săgeată în sus.

Doriți să rulați comanda anterioară fără să o mai tastați din nou? Folosiți !!. Dacă ați tastat cat fișier1 și doriți să o rulați din nou, puteți tasta pur și simplu !! care va executa ultima comandă introducă de dvs.

O altă scurtătură a comenzii history este ctrl-R, care reprezintă comanda de căutare inversă. Dacă apăsați ctrl-R și începeți sa tastați părți ale comenzii dorite, vor începe să vă fie afișate pe ecran sugestii de potrivire și puteți naviga prin acestea prin apăsarea combinației de taste ctrl-R din nou. Imediat ce ați găsit comanda pe care doriți să o refolosiți, tastați Enter.

Terminalul nostru devine un pic cam aglomerat, nu-i așa? Haideți să-l curățăm un pic. Folosiți comanda clear pentru a șterge comenzile și mesajele afișate pe ecran.

$ clear

Arată mai bine, nu-i așa?

În timp ce discutăm despre aceste chestii utile, una dintre cele mai utile caracteristici în orice mediu linie de comandă este auto completarea (predicția comenzilor) cu ajutorul tastei TAB. Dacă începeți să tastați partea de început a unei comenzi, a unui fișier, director, etc și apăsați tasta TAB, acestea se vor auto completa în funcție de ceea ce găsește în directorul în care căutați atâta timp cât nu aveți alte fișiere care încep cu aceleași litere. De exemplu dacă ați incerca să rulați comanda chrome, puteți primele litere chr și apoi să apăsați TAB ceea ce vă duce la auto completarea comenzii chrome.


Exerciții

Navigați prin istoria comenzilor dvs. cu ajutorul tastelor Săgeată în sus și Săgeată în jos. Jucați-vă și cu scurtătură ctrl-R pentru căutare inversă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.