3. Fișierul /etc/passwd

Haideți să ne aducem aminte că numele de utilizator nu sunt în realitate identificatori pentru utilizatori. Sistemul folosește un ID de utilizator pentru a identifica acel utilizator. Pentru a afla ce ID îi corespunde unui utilizator, hadeți să ne uităm în fișierul /etc/passwd.

$ cat /etc/passwd

Acest fișier vă afișează o listă de utilizatori și informații detaliate despre aceștia. De exemplu, prima linie mai mult ca sigur va arăta exact ca cea de mai jos:

root:x:0:0:root:/root:/bin/bash

Fiecare linie afișează informație despre un singur utilizator, și de regulă, veți vedea utilizatorul root în prima line a acestui fișier. Sunt mai multe câmpuri separate prin simbolul : care vă oferă informații adiționale despre utilizatori. Acum, haideți să le explicăm pe rând:

  1. Utilizator
  2. Parola utilizatorului – parola nu este stocată în acest fișier, ci este stocată de regulă în fișierul /etc/shadow. Vom vorbi mai multe despre asta în următoarea lecție despre /etc/shadow, dar pentru moment, să țtiți că acesta conține parole de utilizator criptate. Aici, în acest câmp, veți vedea multe simboluri diferite. Dacă veți vedea un “x” asta înseamnă că parola este stocată în fișierul /etc/shadow, în timp ce un “*” se va traduce în faptul că utilizatorul nu are acces la logare (conectare), iar dacă acel câmp este gol, asta înseamnă că utilizatorul nu are o parolă.
  3. ID-ul utilizatorului – după cum vedeți UID-ul lui root este 0
  4. ID-ul grupului
  5. Câmpul GECOS – Acesta este de regulă folosit pentru a lăsa comentarii despre utilizator sau despre cont, cum ar fi numele lor real sau numărul de telefon. Aceste date sunt separate prin virgulă.
  6. Directorul home al utilizatorului
  7. Shell-ul utilizatorului – veți vedea probabil o mulțime de utilizatori cu shell-ul implicit setat pentru bash.

În mod normal într-o pagină de setări a utilizatorilor, vă așteptați să vedeți numai utilizatori umani. Insă, veți remarca că fișierul /etc/passwd conține și alți utilizatori. Nu uitați că utilizatorii sunt numai pe acel sistem numai pentru a rula diferite procese cu permisiuni diferite. De exemplu, utilizatorul daemon este folosit pentru procese daemon.

Deasemenea ar trebui să știți că puteți edita fișierul /etc/passwd manual dacă doriți să adăugați utilizatori și să modificați informații cu ajutorul utilitarului vipw, însă, chestiile acestea ar fi bine să fie gestionate de utilitare specializate despre care vom vorbi în lecții viitoare cum ar fi useradd și userdel.


Exerciții

Vizualizați fișierul /etc/passwd, uitați-vă la câțiva utilizatori și notați ce nive de acces au aceștia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.