5. env (environment)

Rulați următoarea comandă:

$ echo $HOME

Ar trebui să vedeți calea către directorul dvs. personal. Al meu arată ceva de genu, /home/radu.

Dar această comandă?

$ echo $USER

Ar trebui să vedeți numele de utilizator!

De unde vine această informație? Vine de la variabilele de mediu. Le puteți vizualiza pe acestea, tastând:

$ env

Această comandă afișează o grămadă de informații despre variabilele de mediu pe care le-ați setat în mod curent. Aceste variabile conțin informații utile pe care shell-ul sau alte procese le pot folosi.

Iată un scurt exemplu:

PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/bin
PWD=/home/user
USER=pete

O variabilă destul de importanta este cea denumită PATH (CALE). Puteți accesa aceste variabile atașând simbolul $ la începutul numelui variabilei, la fel ca în exemplul de mai jos:

$ echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/bin

Aceasta returnează o listă de căi separate de două puncte, căi în care calculatorul dvs. caută în momentul în care rulează o comandă. Să presupunem că ați descărcat și instalat manual un program de pe internet și l-ați plasat într-un director non-standard și doriți sa rulați comanda pentru acel program. Tastați $ comandacool iar linia de comandă returnează “comanda nu a fost găsită”. Ei bine, asta sigur e o greșeală pentru că te uiți la un fișier binar într-un folder și știi ca acela există. Ce se întâmpla de fapt este că variabila $PATH nu verifică acel director pentru a găsi acel fișier binar așa că ne servește o mare eroare.

Sa zicem că aveți o tonă de fișiere binare executabile pe care ați dori sa le lansați din acel director. Puteți rezolva problema foarte simplu. Modificați variabila PATH pentru a include și acel director în variabila dumneavoastră de mediu PATH.


Exerciții

Ce face următoarea comandă? De ce?

$ echo $HOME

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.