1. Directorul /dev

În momentul în care conectați un dispozitiv la calculatorul dvs., de regulă acesta are nevoie de un driver pentru a funcționa corespunzător. Puteți interacționa cu driverele dispozitivelor prin intermediul fișierelor de dispozitiv sau așa numitele noduri de dispozitiv. Acestea sunt fișiere speciale care arata ca niște fișiere normale. Din moment ce aceste fișiere de dispozitiv sunt fișiere normale, puteți să folosiți comenzi ca ls, cat, etc. pentru a interacționa cu ele. Aceste fișiere de dispozitiv sunt stocate în directorul /dev. Puteți să dați comanda ls /dev pe calculatorul dvs. și veți vedea deja foarte multe fișiere de dispozitiv care vor fi listate pe ecran.

$ ls /dev 

Unele dintre aceste dispozitive deja ați interacționat cu ele pe parcursul acestui curs. Vă mai aduceți aminte când am trimis fluxurile de date generate de comenzi către /dev/null. Kernelul știe că acest dispozitiv preia tot ceea ce este introdus de dvs. și îl ”aruncă”, astfel încât nimic nu mai este returnat.

În trecut, dacă doreați să adăugați un dispozitiv la sistemul dvs., trebuia să adăugați și fișierul de dispozitiv în folderul /dev și apoi probabil că uitați de el. Ei bine, repetați această operație de mai multe ori și veți vedea că apare o problemă. Directorul /dev va deveni aglomerat cu fișierele statice ale dispozitivelor care nu au mai fost actualizate de mult timp sau, pur și simplu nu le mai folosiți. Dispozitivele sunt de asemenea fișiere de dispozitiv bine stabilite în așa fel încât kernelul să le poată găsi. Așa că dacă restartați sistemul de fiecare dată, dispozitivele ar fi putut să aibă fișiere specifice diferite în funcție de momentul în care au fost descoperite.

Din fericire nu mai folosim demult această metodă. Acum avem ceva pe care îl folosim în mod dinamic pentru a șterge sau adăuga dispozitive care sunt folosite curent pe calculator. Dar despre acest ceva vom discuta în lecțiile viitoare.


Exerciții

Vizualizați conținutul directorului /dev. Recunoașteți vreun dispozitiv care vă este cunoscut?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.