4. Dependințele pachetelor

Pachetele, de foarte puține ori, funcționează de unele singure, ci sunt de cele mai multe ori însoțite de dependințe pentru a le ajuta să ruleze. De exemplu, să spunem că avem un grup de restaurante, iar aceste restaurante toate gătesc diverse feluri de mâncare, dar își iau ingredientele de bază de la aceeași fermă. Mâncărurile sunt dependente deci, de materia primă de la fermă. Dacă ferma dintr-o dată nu ar mai livra produse, ei bine, restaurantele ar fi într-o situație destul de delicată.

În Linux, aceste dependințe vin deseori sub forma unor pachete sau a unor biblioteci software comune. Bibliotecile soft comune sunt secvente de cod pe care alte programe vor să le folosească și nu mai vor sa le rescrie încă o data doar pentru ele. Gândiți-vă din nou la restaurante. Cât de multa muncă ar trebui făcută, dacă fiecare restaurant și-ar cultiva singur toate materiile prime. Mult prea multă.

Vom întra în mai multe amănunte despre bibliotecile software comune din sistemul de fișiere pe parcursul cursului, dar pe moment, rețineți că pachetele au dependințe pentru a putea funcţiona, fie ca acestea sunt alte pachete sau biblioteci. Dacă dependințele nu sunt instalate la locul lor pachetul va rula cu erori sau de cele mai multe ori nici măcar nu se va instala.


Exerciții

Nici un exercițiu pentru această lecție.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.