3. Debian

Prezentare
Debian este un sistem de operare compus în întregime din software gratuit și cu sursă deschisă. Este foarte cunoscut și este în dezvoltare de peste 20 de ani. Există trei versiuni pe care le puteți folosi, Stabilă, Testare și Instabilă.

Varianta Stabilă este cea mai bună variantă recomandată. Versiunile Testare și Instabilă sunt variante care se actualizează continuu (tip Rolling Release) fără a mai fi nevoie de upgrade la sistemul de operare. Asta înseamnă că orice schimbare imcrementală în aceste variante va deveni la un moment dat Stabilă. De exemplu, dacă vreți să faceți un update de la Windows XP la Windows 10, va trebui să instalați Windows 10 de la zero. Totuși la o instalare a variantei de Testare, veți beneficia automat de ultimele update-uri până când încetul cu încetul va deveni următoarul sistem de operare fără a fi nevoiți să faceți o instalare completă.

Gestionarea pachetelor software
Debian folosește de asemenea, utilitarele de gestionare a pachetelor Debian. Fiecare distribuție Linux instalează și gestionează pachetele diferit și folosesc diverse utilitare de gestionare a aplicațiilor. Vom intra în mai multe amănunte cu ocazia altei lecții din acest curs.

Configurabilitatea
Debian nu are cele mai recente actualizări, dar este extrem de stabil. Dacă doriți un sistem de operare bun și solid, atunci acesta este alegerea perfectă.

Utilizare
Debian, per ansamblu, este un sistem de operare bun pentru orice platformă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.