10. cp (Copy)

Haideți acum să facem niște copii ale unor fișiere. La fel ca și copierea și lipirea pe care o faceți în alte sisteme de operare, linia de comandă ne oferă o modalitate simplă de a face această operațiune.

$ cp fișierul_meu /home/radu/Documente/personale

fișierul_meu este fișierul pe care doriți să îl copiați și /home/radu/Documente/personale este cale unde doriți să copiați fișierul.

Puteți copia mai multe fișiere și directoare sau puteți folosi așa numitele ”wildcards”. Un ”wildcard” este un caracter care poate fi înlocuit cu o selecție bazată pe un șablon, oferindu-vă mai multă flexibilitate în căutările executate. Puteți folosi acest caracter în orice comandă pentru mai multă flexibiltate.

  • * Wildcard-ul suprem, este folosit pentru reprezentarea tuturor caracterelor singulare sau a oricărui șir de caractere.
  • ? folosit pentru repezentarea unui caracter
  • [ ] folosit pentru a reprezenta orice caracter enumerat în parantezele drepte
$ cp *.jpg /home/radu/Poze

Comanda de mai sus va copia toate fișierele cu extensia. jpg din directorul curent în directorul Poze.

O opțiune foarte utilă a acestei comenzi este -r, care va copia recursiv fișierele și directoarele dintr-un director.

Îmcercați să rulați comanda cp într-un director care conține câteva fișiere în directorul dvs. Documente. Nu a mers, nu-i așa? Ei bine, asta este din cauză că va fi nevoie să copiați și fișierele și directoarele existente acolo cu ajutorul opțiunii -r.

$ cp -r alte_documenente/ /home/radu/Documente

Încă ceva de reținut. Dacă copiați un fișier într-un director care conține un fișier cu aceeași denumire, acesta va fi suprascris cu ceea ce copiați în acel moment. Acest lucru este deosebit de periculos mai ales dacă aveți fișiere pe care nu doriți să le suprascrieți accidental. Astfel, puteți folosi opțiunea -i (interactive) care vă va întreba de fiecare dată în momentul în care există pericolul de suprascriere.

$ cp -i fișierul_meu /home/radu/Poze

Exerciții

Copiați câteva fișiere, dar fiți atenți să nu suprascrieți ceva important.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.