7. Compilarea codului sursă

De cele mai multe ori veți întâlni un pachet oarecare care va veni doar sub forma unui cod sursă în stare pură. Veți avea nevoie să folosiți câteva comenzi pentru compilarea acelui pachet sub formă de cod sursă și apoi să-l instalați pe sistemul dvs.

Să începem cu începutul. Veți avea nevoie de programele și aplicațiile care vă vor ajuta la compilarea codului sursă.

$ sudo apt install build-essential

Imediat ce ați terminat cu asta, extrageți (dezarhivați) conținutul fișierului pachet, care va fi, cel mai probabil sub forma unui fișier .tar.gz.

$ tar -xzvf pachet.tar.gz

Înainte de a face orice altceva, citiți cu atenție fișierele README sau INSTALL aflate în interiorul pachetului. Uneori vor fi instrucțiuni de instalare specifice acelui pachet, pe lângă comenzile generice prezentate mai jos.

În funcție de metoda de compilare pe care dezvoltatorul a folosit-o, va trebui să folosiți diverse comenzi, cum ar fi cmake sau alte comenzi conexe compilării.

În orice caz, de regulă, veți folosi compilarea normală cu ajutorul comenzii make, așa că ne vom axa în continuare pe aceasta:

În interiorul pachetului de instalare va fi un script de configurare, care va verifica de ce dependințe este nevoie să fie instalate pe sistemul dvs., și dacă mai lipsește ceva, veți vedea afișată o eroare în care vă va spune să rezolvați acele dependințe lipsă.

$ ./configure

Simbolurile ./ permit executarea acelui script în directorul curent.

$ make

În interiorul pachetului, va fi și un fișier denumit Makefile care conține regulile pentru compilarea aplicației. În momentul în care rulați comanda, acest fișier este verificat pentru a se respecta toate regulile introduse aici.

$ sudo make install

Această comandă de fapt instalează fișierele pachetului, copiindu-le pe cele care trebuie în locațiile corecte ale calculatorului dvs.

Dacă doriți să dezinstalați pachetul, folosiți:

$ sudo make uninstall

Aveți mare grijă când folosiți comanda make install. Poate nu realizați cât de multe lucruri se întâmplă în fundal. Dacă doriți să ștergeți acest pachet, s-ar putea să nu ștergeți tot pentru că nici nu știți că a fost adăugat pe sistemul dvs. Uitați totul despre comanda make install pe care v-am explixat-o mai sus și folosiți comanda checkinstall. Această comandă va genera un fișier .deb pentru dvs. pe care îl puteți instala și dezinstala cu ușurință.

$ sudo checkinstall

Această comandă este asemenea comenzii “make install” numai că generează un packet .deb package și îl instalează. Astfel devine mult mai ușor de dezinstalat la un moment dat.


Exerciții

Găsiți un program în format cod sursă (de pe un site de încredere) și instalați-l prin compilarea acestuia. Încercați și cu ajutorul comenzii checkinstall


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.