6. Comenzile mount și umount

Înainte de a vizualiza conținutul sistemului dvs. de fișiere, va trebui să-l ”montați”. Pentru a face asta veți avea nevoie de locația dispozitivului, tipul de sistem de fișiere și de punctul de montare. Un punct de montare este un director din cadrul sistemului de fișiere unde va fi atașat noul sistem de fișiere pe care dorim să-l montăm. Practic vom monta dispozitivul într-un punct de montare.

Primul pas va fi să creăm punctul de montare, în cazul nostru mkdir /dispozitivul_meu

$ sudo mount -t ext4 /dev/sdb2 /dispozitivul_meu

Atât de simpul! Acum, în momentul în care navigăm către folderul /dispozitivul_meu, putem vizualiza conținutul sistemului de fișiere. Opțiunea -t specifică tipul sistemului de fișiere, apoi locația dispozitivului, respectiv /dev/sda2, iar ultimul argument al comenzii îl reprezintă punctul de montare, adică /dispozitivul meu.

Pentru a ”demonta” un dispozitiv din punctul în care este montat, tastăm următoarea comandă:

$ sudo umount /dispozitivul_meu 
or 
$ sudo umount /dev/sdb2

Nu uitați că kernelul poate găsi dispozitivele și după denumirea lor. Dar dacă numele de dispozitiv se schimbă pentru un oarecare motiv, după ce realizăm montarea? Ei bine, din fericire, puteți folosi ID-ul unersal unic al dispozitivului (UUID) în loc de denumire.

Pentru a vizualiza UUID-urile de pe sistemul dvs. pentru dispozitivele tip bloc, tastați comanda:

utilizator@nume_gazda:~$ sudo blkid
/dev/sda1: UUID="130b882f-7d79-436d-a096-1e594c92bb76" TYPE="ext4" 
/dev/sda5: UUID="22c3d34b-467e-467c-b44d-f03803c2c526" TYPE="swap" 
/dev/sda6: UUID="78d203a0-7c18-49bd-9e07-54f44cdb5726" TYPE="xfs" 

Putem vedea listate toate numele de dispozitiv împreună cu tipul sistemului de fișiere corespunzător, precum și UUID-ul acestora. Acum în momentul în care dorim să montăm unul dintre ele, putem folosi următoarea comandă:

$ sudo mount UUID=130b882f-7d79-436d-a096-1e594c92bb76 /dispozitivul_meu

În majoritatea timpului nu va trebui să montați dispozitivele folosindu-vă de UUID-ul acestora. Este mult mai ușor să folosiți numele de dispozitiv, iar de cele mai multe ori sistemul de operare va știi să monteze dispozitive generice, ca de exemplu un stick de memorie USB. Dacă aveți nevoie să montați automat un sistem de fișiere la pornire, ca de exemplu un dispozitiv HDD secundar, va trebui să folosiți UUID-ul. Dar despre acest lucru vom discuta în lecția următoare.

Exerciții

Consultați pagina de manual (manpage) pentru comenzile mount și umount și vedeți ce alte opțiuni mai puteți folosi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.