4. Comanda umask

Fiecare fișier care este creat vine cu un set de permisiuni implicit. Dacă vreodată doriți să schimbați setul de permisiuni implicit o puteți face cu comanda umask. Această comandă preia permisiunea alcătuită din cei 3 biți pe care-i vedem în reprezentarea numerică și îi modifică.

Dar, totuși în loc să adauge aceste permisiuni, comanda umask de fapt, ia aceste permisiuni.

$ umask 021

În exemplul de mai sus, declarăm că dorim ca permisiunile implicite ale utilizatorilor pentru fișierele noi să fie complete (drepturi de citire, scriere, execuție), iar pentru grupuri dorim să le luam permisiunea de scriere, în timp ce pentru alții dorim să le luăm permisiunea de execuție. Masca de permisiuni (umask) implicită pentru majoritatea distribuțiilor Linux este 022, ceea ce înseamnă, toate drepturile pentru utilizator, însă fără drepturi de scriere (modificare a fișierului) pentru grupuri și alții.

Când veți rula comanda umask, aceasta vă va returna setul implicit de permisiuni pentru orice fișier nou pe care îl veți crea. Totuși, dacă doriți ca acestea să persiste va trebui sa modificați un fișier de pornire (startup file) cu extensia (.profile), dar despre asta vom discuta într-o lecție ulterioară.


Exerciții

  1. Creați un fișier nou, apoi notați permisiunile acestuia.
  2. Modificați masca (umask) și apoi creați un alt fișier nou.
  3. Verificați din nou permisiunile fișierului nou creat. Ce credeți ca ar trebui să vedeți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.