3. cd (Change Directory)

Acum că știți unde vă aflați, haideți să vedem dacă ne putem mișca un pic prin sistemul de fișiere. Nu uitați că trebuie să navigăm folosindu-ne de calea directoarelor sau fișierelor. Există două modalități prin care se poate specifica o cale, respectiv cale absolută sau cale relativă.

  • Calea absolută: Aceasta este calea care pleacă din directorul rădăcină. Rădăcină este cel mai înalt nivel. Aceasta este reprezentată cu ajutorul simbolului slash. De fiecare data când calea începe cu un / înseamnă că începeți din directorul rădăcină. De exemplu, /home/radu/Desktop.
  • Calea relativă: Este calea care pleacă de unde vă aflați la un moment dat în sistemul de fișiere. Dacă, de exemplu, mă aflu în locația /home/radu/Documente și vreau să accesez un director din interiorul folderului Documente denumit rapoarte, nu mai trebuie să specific toată calea de la rădăcină /home/radu/Documente/rapoarte, cu pur și simplu pot tasta doar rapoarte/.

Acum că ați aflat cum funcționează căile, avem nevoie de ceva care să ne ajute să accesăm directoarele dorite. Din fericire avem o comandă denumita cd “change directory” sau, în română, schimbă directorul, care poate face acest lucru.

$ cd /home/radu/Poze

În acest moment am schimbat locația directorului și ma aflu în /home/radu/Poze.

Acum în acest director se mai află încă unul (subdirector) denumit Grecia, și pot accesa acel folder cu ajutorul comenzii:

$ cd Grecia

Observați cum am folosit denumirea folder ului? Asta deoarece eram deja în /home/radu/Poze.

Uneori poate deveni destul de iritant și obositor să navigăm tot timpul numai cu ajutorul căii relative sau absolute. Din fericire avem câteva scurtături care vă pot face viața mai ușoară.

  • . (directorul curent). Este directorul în care vă aflați în mod curent.
  • .. (directorul părinte). Accesează directorul de deasupra directorului curent.
  • ~ (directorul home). Acest simbol special ~ vă duce direct în directorul utilizatorului dvs. din interiorul foldwului home, ca de exemplu /home/radu.
  • – (directorul anterior). Vă va duce la directorul anterior accesat de dvs.
$ cd .
$ cd ..
$ cd ~
$ cd -

Încercați-le de cât de multe ori e nevoie pentru familiarizare și înțelegere!


Exerciții

Rulați comanda cd fără nici o opțiune. Unde vă duce?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.