2. Biblioteci de pachete

Oare cum ajung în calculatoarele noastre pachete care sunt încărcate și puse în internet? Mergem pe pagina de descărcare a fiecărui pachet pe care-l dorim, dăm click descarcă și îl instalăm? Ei bine, ați putea face și asta, dar existp ceva mult mai bun denumit biblioteci (depozite) de pachete. Acestea sunt o locație centrală de stocare pentru pachete. Există mii de biblioteci de această natură care dețin o grămadă de pachete și mai presus de toate, acestea sunt publicate și accesibile prin internet și nu e nevoie de instalări de pe vreun CD sau DVD. Calculatorul dvs. nu va ști unde să caute după aceste biblioteci decât dacă specificați în mod explicit unde să caute.

De exemplu, să spunem că vreau ProgramulX pe calculatorul meu. Ei bine creatorul ProgramuluiX își gestionează propriile biblioteci pentru programele lui. În acestea există 10 pachete, ProgramulX versiunea Lite, versiunea Full, Gold, etc. Creatorul ProgramuluiX își găzduiește biblioteca la un link sursă denumit: http://download.widgets/linux/deb/

Acum în loc să vizităm site-ul lor pentru a descărca pachetul direct, puteți introduce în calculatorul dvs. să găsească ProgramulX cu ajutorul link-ului sursă.

Distribuția dvs. deja vine instalată cu surse pre-aprobate de unde poate instala pachete și tot de acolo instalează pachetele software pe care le regăsiți în sistemul dvs. De exemplu, pe un sistem Debian fișierul cu sursele bibliotecilor software se găsește în /etc/apt/sources.list. Calculatorul dvs. va ști unde să caute și sa verifice orice bibliotecă software pe care ați adăugat-o anterior.


Exerciții

Nici un exercițiu pentru această lecție.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.