3. Anatomia unui disc

SSD sau Hard discurile (discurile fixe) pot fi împărțite în partiții, în principiu făcând astfel mai dispozitive tip bloc. Vă mai aduceți aminte de astfel de exemple ca , /dev/sda1 și /dev/sda2, unde /dev/sda este întregul disc, iar /dev/sda1 prima partiție de pe acel disc. Partițiile sunt extrem de folositoare pentru separarea datelor și dacă aveți nevoie de un anumit sistem de fișiere. Puteți crea cu foarte mare ușurință o partiție în loc să formatați întregul disc un singur tip de sistem de fișiere.

Tabelul de partiționare

Fiecare disc va avea un tabel de partiționare (partition table). Acest tabel stochează unde încep și se termină partițiile, care partiții sunt bootabile, ce sectoare ale discului sunt alocate unei anumit partiții, etc. Există două principale scheme de tabel folosite, și anume Master Boot Record (MBR) și GUID Partition Table (GPT).

Partiția

Discurile sunt alcătuite din partiții care ne ajută să ne organizăm datele proprii. Putem avea mai multe partiții pe un disc și nu se pot întrepătrunde. Dacă un spațiu nu este alocat nici unei partiții, acesta este cunoscut ca și spațiu liber. Tipurile de partiții depind de tabelul de partiționare. În interiorul unei partiții, putem avea un sistem de fișiere sau o partiție dedicată altor probleme ca de exemplu swap (vom vorbi despre asta în curând).

MBR

 • Tabelul de partiționare tradițional a fost folosit ca standard
 • Poate avea partiții primare, extinse și logice
 • MBR are o limită de patru partiții primare
 • Partițiile adiționale pot fi create prin transformarea unei partiții primare într-o partiție extinsă (poate fi numai o partiție extinsă pe un disc). Apoi în partiția extinsă se pot adăuga partiții logice. Partițiile logice sunt folosite la fel ca orice altă partiție. O prostie, știu.
 • Suportă discuri de până la 2 terabytes

GPT

 • GUID Partition Table (GPT) devine noul standard pentru pentru partiționarea discurilor
 • Are un singur tip de partiție și puteți crea o multitudine
 • Fiecare partiție are un ID unic global (globally unique ID (GUID))
 • Folosit de regulă împreună cu bootarea bazată pe UEFI (vom intra în detalii în alt curs)

Structura sistemului de fișiere

După cum știm din lecțiile anterioare, sistemul de fișiere este o colecție organizată de fișiere și directoare. În forma cea mai simplă, este alcătuit dintr-o bază de date pentru gestionarea fișierelor, totuși vom detalia un pic mai mult.

 • Bloc de boot – Este localizat în primele sectoare alocate sistemului de fișiere, și nu este folosit cu adevărat de către sistemul de fișiere. Mai degrabă conține informații folosite pentru a încărcarea sistemului de operare. Dacă aveți mai multe partiții, acestea vor avea blocuri de boot, dar multe dinte ele nu sunt folosite.
 • Super bloc– Acesta este un singur bloc care este situat imediat după blocul de boot și conține informații despre sistemul de fișiere, cum ar fi tabelul inode, mărimea blocurilor logice și mărimea sistemului de fișiere.
 • Tabel Inode – Gândiți-vă la asta ca la o bază de date care gestionează fișierele (vom avea o lecție despre inode-uri, așa că nu vă faceți griji). Fiecare fișier sau director are o intrare unică (ID) în tabelul inode și conține diverse informații despre fișier.
 • Blocuri de date – Acestea sunt practic datele pentru fișiere și directoare.

Haideți să ne uităm la diverse tabele de partiționare. Mai jos este un exemplu de partiționare folosind tabelul de partiționare tip MBR (msdos). Puteți vedea partițiile primară, extinsă și cele logice de pe calculator.

utilizator@nume_gazda:~$ sudo parted -l
Model: Seagate (scsi)
Disk /dev/sda: 21.5GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number Start  End   Size  Type   File system   Flags
 1   1049kB 6860MB 6859MB primary  ext4      boot
 2   6861MB 21.5GB 14.6GB extended
 5   6861MB 7380MB 519MB  logical  linux-swap(v1)
 6   7381MB 21.5GB 14.1GB logical  xfs

Acesta este un exemplu GPT, folosind doar ID unic pentru partiții.

Model: Thumb Drive (scsi)
Disk /dev/sdb: 4041MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Number Start  End   Size   File system Name    Flags
 1   17.4kB 1000MB 1000MB        first
 2   1000MB 4040MB 3040MB        second

Exerciții

Rulați comanda parted -l pe calculatorul dvs. și evaluați rezultatele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.